belsis.IMS 2.0 ÇIKTI.
İstenilen verilerin internet üzerinden kentlilerle ve diğer kurumlarla paylaşılması, eldeki grafik verilerin sorgulanabilir durumda internet-intranet (iç ve dış ağ) ortamından yayınlanması amacı güdülerek hazırlanan belsis.IMS 2.0 çıktı.
belsis.IMS 2.0; belsis.KRH (Kent Rehber Haritası), belsis.e-ÇAP( Belediye Bilgi Formu), belsis.MEBİS (Mezarlık Bilgi Sistemi) ve belsis.WEBGIS odülleri ile devreye alınmıştır. belsis.IMS 2.0 ve diğer belsis uygulamalarına http://www.belsiscad.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
belsis.IMS 2.0 / belsis.KRH (Kent Rehber Haritası)
Kent Rehber Haritası Belediye de intranet (iç ağ) ve internet ortamında çalışabilen Belsis tarafından hazırlanmış bir programdır.
Kent Rehber Haritası Belediyenin mücavir alan sınırları içerisinde yer alan örneğin camiler, hastaneler, okullar, alışveriş merkezleri, oteller, binalar vb. yerlerin gösterimidir. Bu program vatandaşların internet ortamında gidecekleri adresleri rahatça bulabilmeleri ve şehre ilk defa gelecek olanların da araştırma yapabilmelerini hedeflemektedir.
belsis.IMS 2.0 / belsis.e-ÇAP (Belediye Bilgi Formu)
E-Çap Belediye de intranet (iç ağ) ve internet ortamında çalışabilen Belsis tarafından hazırlanmış bir programdır. E-Çap diğer bir adı ile Belediye Bilgi Formu olarak da adlandırılmaktadır. Bu form vatandaşın arazisi hakkında bilgi sahibi olabilmesi için hazırlanan bir belgedir.
Bazı Belediyelerde bir belge olarak hazırlandığı gibi bazı Belediyelerde de şifayen (sözle) de bilgilendirme yapılabilmektedir. Bu belge İmar çap belgesi ile çok benzerdir. Fakat çap belgesinde olduğu gibi arazinin metrik ölçü bilgileri yer almaz. Sadece arsanın İmar Uygulaması görüp görmediğini eğer gördüyse yapı nizamını, kat adedini, çekme mesafelerini ve inşaatın yapılacak olan alanının hesaplanması için oranları (TAKS-KAKS),komşu parsellerini, yolları vb. bilgileri içerir.
belsis.IMS 2.0 / belsis.MEBİS (Mezarlık Bilgi Sistemi)
MEBİS, mezarlıkla ilgili her türlü bilgi ve hizmeti sunmada kullanılan sistemdir. Mezarlık girişlerine yerleştirilen kiosklarla (dokunmatik ekranlı bilgisayarlarla) mezarlıktaki yakınlarını ziyarete gelenler, yeri unutulan veya yeri bilinmeyen mezarları, bu sistem sayesinde kolaylıkla bulabilirler.
• Mezar sorgulaması, bilinen mevta bilgileri girilerek yapılır. Tüm bilgilerin girilmesi zorunlu değildir, sistem girilen bilgilere uygun kayıtları sıralar. Kriterlere uyan kayıt listesinden diğer bilgiler yardımıyla aranan mevtaya ait bilgilere ulaşılabilir. Mevtanın kimlik bilgileri, ölüm nedeni ve tarihi, doktoru, yakını ve adresi gibi detaylı bilgilere ulaşılabilmektedir.
• Ziyaretçiler mevtaya ait mezarların harita üzerinde krokisi ve aranan mezarın detay krokisini görebilir. Mezar krokisinde, mezara ulaşılabilinecek en kısa yol üzerindeki cadde sokak isimleri ve uzunlukları ile bulunulan yerden mezara olan uzaklık bilgisi edinilebilir. Böylece kolaylıkla mezara ulaşım sağlayabilir. Ziyaretçi bir tuşla kiosk cihazının yazıcısından mezarlığın krokisinin hemen çıktısını alabilir.
• Kiosk ekranında mezar sorgulama dışında mezarlıkta uyulması gereken kurallar, mezarlık içerisinde yer alan diğer tesisler ve sistemin nasıl kullanılacağını anlatan yardım seçenekleri ve istenirse belediyenin diğer faaliyetlerinden haberdar olmak isteyenler için belediye sitesinin linki bulunur.
• MEBİS sayesinde mevtaların tıbbi ölüm sebepleri, kadın-erkek oranları, yaşları ve memleketleri gibi değişik istatistiksel bilgilere de ulaşılabilir. Yaş Aralıklarına Göre Mevta Kayıtlarının Dağılımı gibi bilgilere ulaşılabilinmektedir.
• Ayrıca KENT-3B uygulaması ile Google Earth üzerinden 3 boyutlu Mezarlık Bilgi Sistemi ile de hizmet verilir. Böylece mezarların 3 boyutlu görüntülenmesi ve gerçek fotoğraflarıyla kaplanmasıyla daha kolay algılanması sağlanabilir. Mezarlıklar istenilen açı ve yönden görüntülenebilir.
belsis.IMS 2.0 / belsis.WEBGIS
WebGIS, sayısal ve sözel bilgilere, internet üzerinden hızlı bir şekilde ulaşabilmek, sorgulama yapabilmek için kullanılan uygulamalardan biridir.
• İnternet harita sunucusundan sözel bilgilerinde araştırılmasına yönelik bir uygulamadır.
• WEBGIS verinin intranet/internet üzerinden paylaşımını sağlar.
• CAD ve GIS ile hazırlanan haritaların, çizimlerin, projelerin, internet ya da intranet sunucusundan, kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan uygulamadır.
• WEBGIS yardımıyla haritaların ve veritabanı bilgilerinin izin verilen kriterlere göre kullanıcıya sunulması ve sunulan veriler üzerinden istenilen sorgulamanın yapılması sağlanır.